KORONAROKOTUKSET JA LIIKEHÄIRIÖSAIRAUDET
Suomessa koronarokotukset on aloitettu sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä sekä ikääntyneiden hoivakotien asukkaista. Alle 70-vuotiaiden tarkemmat riskiryhmämäärittelyt ovat vielä kesken.
Käytännössä toistaiseksi ei siis ole tietoa, mihin kohtaan riskiryhmäjärjestystä eri liikehäiriösairaudet kuuluvat koronan rokottamisen suhteen ja kuinka aikaistetusti niitä sairastavat ovat oikeutettuja saamaan koronarokotuksensa. Riskiryhmät määrittelee Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sen asettama kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä. Riskiryhmämäärittelyiden on määrä valmistua 31.1. mennessä.
Rokotteen turvallisuutta seurataan tarkasti ja toistaiseksi yllättäviä haittavaikutuksia ei Suomessa ole raportoitu.
Kun rokotusta tarjotaan, suosittelemme kaikkia liikehäiriösairaita läheisineen ottamaan sen. Liikehäiriösairauksiin voi kuulua oireita ja tekijöitä, jotka vaikeuttavat esim. yskimistä ja tekevät limanerityksestä ongelmallista. Koronasairaus on siis paljon vaarallisempi kuin rokotus ja sen mahdolliset haittavaikutukset.
Yllä olevat tiedot perustuvat THL:n asiantuntijalääkäriltä 20.1. saatuihin tietoihin.
Koronarokotuksia odotellessa on tärkeää huolehtia perussairauden hoidosta:
- jatka sairautesi hoitoa ja ota lääkkeet normaalisti
- huolehdi, että lääkkeitä riittää
- jos hoitotasapaino on hyvä, voit yrittää vaihtaa lääkärin vastaanoton etävastaanotoksi, mutta älä jätä hoitamatta perussairauttasi koronan pelossa
- pidä vatsantoiminta kunnossa juomalla riittävästi ja syömällä monipuolisesti
- nuku riittävästi – uni parantaa myös immuniteetti- ja vastustuskykyä
- liiku säännöllisesti: Parkinsonliiton kotisivuilla osoitteessa: www.parkinson.fi on runsaasti liikunta- ja jumppavideoita https://www.parkinson.fi/liikuntaohjeita-ja-kuntokortit jotka ovat kaikkien vapaasti hyödynnettävissä.