Jouluvinkit jäsenillle

Jouluvinkit jäsenillle

Hei!

Tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen ja joulustakin näyttää tulevan sellainen. Monet yhdistykset, kerhot ja vertaistukiryhmät eivät ole päässeet kokoontumaan koronan takia normaalisti, osa melkein ollenkaan koko vuonna. Vertaistukea on kuitenkin järjestetty myös uusin tavoin; kasvokkain ulkoilemalla muuttuvin teemoin sekä verkkoyhteyksiä ja älylaitteita hyödyntäen. Muistattehan hyödyntää myös Parkinsonliiton vertaistukihenkilöitä kun kaipaatte juttuseuraa, yksin ei tarvitse jäädä. Vertaistukihenkilöiden puhelinnumerot löytyvät Hermolla-lehdestä ja nettisivuiltamme.
Tällä joulukirjeellä haluamme antaa jäsenillemme vinkkejä mukavaan ja turvalliseen joulun viettoon sekä rauhoittumiseen. Toivottavasti ensi vuosi tuo tullessaan taas enemmän yhteistä toimintaa! Sitä odotellessakin on tärkeää ylläpitää omaa fyysistä toimintakykyä sekä myös mielen virkeyttä.

LIIKUNTAVINKIT

Vaikka talvella on pimeää ja usein liukastakin, kannattaa silti yrittää käydä päivittäin ulkona haukkaamassa happea. Lähtisittekö pienellä porukalla yhdessä kävelylle ja katselemaan kauniita jouluvaloja? Ehkä käytte yhdessä hautausmaalla? Nastakengät jalkaan ja hyvät heijastimet päälle! Kävelylenkin jälkeen on mukava mennä sängylle pötköttelemään ja jumppaamaan lempeästi.

https://www.parkinson.fi/sites/default/files/vuodevoimistelu_12011pp_0.pdf


JOULUKORTIT

Tänä vuonna joulukorttien lähetys nousee ihan uuteen arvoonsa, viesti välittämisestä koskettaa jokaista tällaisena poikkeusaikana. Oletko jo lähettänyt omasi? Innostuitko tekemään kortit ihan itse? Joulukortilla kannattaa muistaa ystävää, sukulaista, naapuria tai vaikka tuntematonta palvelutalon asukasta.

LEIVONTAVINKKI: TAATELIKAKKU

Taatelikakku on siitä hyvä leivonnainen, että se säilyy hyvin ja sopii hyvin myös pakastettavaksi. Hankalinta leipomisessa on malttaa odottaa muutama päivä ennen maistamista; taatelikakku kun on parhaimmillaan vasta pari päivää leipomisen jälkeen, kun kakku on ehtinyt jäähtyä ja mehevöityä. Monilla on taatelikakkuun suvussa kulkenut resepti, mutta jos sinulla ei vielä ole niin nappaa tästä hyvä ohje talteen.


Ainekset:
250 g kuivattuja kivettömiä taateleita
3 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita tai margariinia
2 munaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
3 tl kanelia
3,5 dl vehnäjauhoja

Ohje: Keitä taatelit veden kanssa soseeksi ja anna jäähtyä hyvin. Voitele ja korppujauhota sillä aikaa kakkuvuoka sekä vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaahtoon jäähtynyt taatelisose. Vatkaa munat vaahdoksi ja sekoita taikinaan. Yhdistä mausteet sekä sooda ja leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa n. 40 min. Kokeile kypsyys esim. hammastikulla.

Hyvää joulua sinulle ja perheellesi!
Toivottaa Parkinsonliiton väki

Arto Laakso